Visste du att - Kaffe ger bättre minne

2014-01-31 Koffein stärker vårt långtidsminne. Allt som behövs är två koppar kaffe. Det konstaterar forskare vid amerikanska Johns Hopkings universtity.

Två koppar kaffe om dagen räcker för att förbättra långtidsminnet visar ny studie.

Stora mängder kaffe, te, energidryck eller rent av koffeinpiller används som regel för många tentapluggande studenter.

Nu har forskare konstaterat att koffeinet gör mer än att man orkar hålla sig pigg och plugga - det förstärker även långtidsminnet. Och det är inga stora mängder som behövs, två koppar kaffe eller fyra koppar te räcker för att effekten ska sitta i minst 24 timmar efter.

Länge har vi har vetat att kaffe förbättrar människans kognitiva förmågor men det här är första gången någon har visat att det kan förstärka långtidsminnet.

I en dubbel-blind studie lät forskarna ett sjuttiotal personer studera bilder av ett antal objekt som en växt, sjöhäst och korg. Direkt efteråt fick halva gruppen en dos koffein på 200 milligram. Motsvarande mängd finns två koppar kaffe. Den andra halvan fick placebo-piller.

Följande dag fick personerna återigen titta på bilderna, men nu hade vissa av dem hade bytts ut mot liknande objekt. Det kunde till exempel handla om att en korg hade två handtag mot tidigare ett.

Resultatet visade att de som fått koffein var mycket bättre på att skilja liknande bilder från varandra än de som fått sockerpiller.

De nya rönen kan bli värdefulla i framtida studier av hjärncellers hälsa.

Källa Lag och Avtal