Fick jobb som höggravid

 

2013-08-14 - En gravidmage kan stå i vägen för den som söker nytt jobb. Men HR-konsulten Hanna Fälldin mötte som höggravid en arbetsgivare som vågade satsa på henne

 

Trots att det enligt Diskrimineringslagen är olagligt att diskriminera gravida eller föräldralediga sker det ändå. 382 anmälningar har kommit in till Diskrimineringsombudsmannen de senaste fyra åren – men antalet diskriminerade är antagligen betydligt större än så. Hanna Fälldin var höggravid när hon sökte en tjänst som HR-konsult i Kungsbacka kommun. Hon misstänkte att graviditeten skulle utgöra ett hinder.

– När rekryteraren ringde upp mig sa jag att jag var gravid, men att jag gärna ville komma och presentera mig ändå, säger Hanna Fälldin.

Egentligen var det ju inte något du behövde berätta?

– Nej, det ska inte spela någon roll, men det känns inte som att verkligheten är så alla gånger.

Hanna Fälldin fick komma på intervju. Under samtalet med verksamhetschefen Eva Kårstad tog hon upp att hon förstod att hon skulle sätta dem i en tokig situation eftersom hon skulle börja med att vara föräldraledig. Hanna Fälldin fick svaret att den bäst lämpade kandidaten för jobbet skulle anställas – punkt slut. Och Eva Kårstad ansåg att Hanna Fälldin var den bästa.

– Hon gjorde en jättebra intervju och fick fina referenser, jag såg att hon skulle passa in i vårt gäng. Ett års föräldraledighet går väldigt fort – jag måste göra rekryteringar på längre sikt, säger Eva Kårstad.

Att många väljer bort kandidater som är gravida eller föräldralediga tror hon beror på att de har ett mer kortsiktigt perspektiv.

– De tänker: Jag måste ha någon nu! Jag måste ha någon som är igång! Man väljer en lösning som man tycker verkar lättast. Väljer man att anställa någon som är gravid så måste man direkt börja tänka på vikarier och sådana saker.

Med ett sådant tänk riskerar man inte bara att diskriminera – man kanske även sorterar bort den bästa medarbetaren. Dessutom går det aldrig att gardera sig. Kandidaten man väljer i stället kanske berättar efter fyra månader att hen ska bli förälder.

– Man måste kunna kombinera arbets- och familjeliv! Vi står inför en generationsväxling och det är småbarnsföräldrar vi får in. Då måste vi inrätta oss efter det. Vi måste se till verksamhetens bästa och tänka långsiktigt, säger Eva Kårstad.

När Hanna Fälldin berättade för vänner och bekanta att hon hade fått jobbet på Kungsbacka kommun möttes hon av förvåning.

– Många i min omgivning blev förvånade över att jag fick tjänsten samtidigt som jag gick på föräldraledighet. Jag tycker det är beklagligt att detta är en uppfattning som många verkar ha, samtidigt är jag glad att vara ett exempel på motsatsen!

Källa: Personal och Ledarskap