De vanligaste felen vi gör under jobbintervjun

Sju misstag du bör undvika om du vill ha jobbet

 

 Till hösten är det många som söker nya jobb.

Och det finns gott om tips på vad du ska säga för att göra ett bra intryck under arbetsintervjun.

Här är sakerna du INTE ska göra.

De allra flesta har varit på flera arbetsintervjuer under sina liv. Och varje gång är känslan densamma. Nervöst ska man försöka ge kloka svar på frågor som helt verkar sakna relevans. Ibland låter det bra, men ibland blir det helt galet.

Sajten Lifehacker har frågat ett antal HR-människor som rekryterar personal till sina företag vilka fel som är de allvarligaste att göra under en intervju. Så vill du ha en chans att få jobbet, läs detta innan du går på arbetsintervjun.

 

Du talar illa om ditt förra jobb

Även om det kan låta som en självklarhet att inte göra det, så är det vanligt att arbetssökanden baktalar sina tidigare jobb. Så om du har dåliga erfarenheter från din förra arbetsgivare, låt dem stanna där.

– När jag frågar varför du vill byta jobb, vill jag inte höra dig prata illa om din chef eller beklaga dig över din nuvarande situation. Försök att vara kreativ och kom på vettiga orsaker till varför du vill lämna din arbetsplats, säger Amy Michels, HR-chef på ett stort företag i New York till Lifehacker.

 

Du talar för mycket

Att prata mycket och visa dig intresserad är bra. Men du måste kunna känna när du är på gränsen att prata för mycket.

– Att ta över samtalet från intervjuaren är ett av de största misstagen den arbetssökande kan göra, utan att inse det själv, säger karriärcoachen Stacey Hawley.

Hon tipsar om att vara lyhörd på rekryterarens kroppssignaler för att veta när det blir för mycket.

 

Du erkänner inte dina egna brister

Ett stort misstag är att inte erkänna dina egna brister. Frågar rekryteraren dig vad du har för brister bör du ha ett genomtänkt svar.

Det är också viktigt att du tydligt ber om ursäkt om du exempelvis skulle bli försenad till intervjun. Det värsta du kan göra är att låtsas om som inget har hänt, säger Amy Michaels.

 

Du försöker för mycket

Även om det är bra att lyfta fram sina kunskaper och goda egenskaper är det viktigt att inte försöka för mycket. Annars slår det lätt över och du framställer dig själv som en person med alldeles för stort ego.

Amy Michaels tipsar om att det är viktigt att slappna av och vara dig själv inför intervju. Då har du störst chanser att lyckas.

 

Du sumpar löneförhandlingarna

Får du frågan om lönekrav har du kommit en bra bit på vägen att få jobbet. Men lönefrågan är den svåraste att svara rätt på. Enligt både Amy Michaels och Stacey Hawley finns det två fel man kan göra: Det första är att man för snabbt går in på vilken lön man vill ha. Då framstår det som om det enda man tänker på är pengarna.

Det andra felet är att du helt missar löneförhandlingen. Många blir så nervösa av lönefrågan att de helt enkelt lägger sig för lågt.

– Många, speciellt kvinnor, förhandlar med sig själva. De tror att de vet hur företaget kommer att svara, så de svarar åt företaget, säger och Stacey Hawley till Lifehacker.

För att lyckas bör du i stället vänta på att lönefrågan tas upp och sen fråga intervjuaren vad de hade tänkt sig innan du svarar.

 

Du visar dig inte tillräckligt intresserad

En intervju är en möjlighet för dig att lära dig mer om företaget, samtidigt som rekryteraren får lära känna dig. Men visar du inte tillräckligt stort intresse för tjänsten och verksamheten kan du glömma jobbet.

Stacey Hawley säger till Lifehacker att om det stod mellan två likvärdiga kandidater skulle hon välja den som visat störst intresse för företaget.

Ett tips är att be om en rundvisning på stället.

 

Du glömmer bort att uppföra dig

Många blir så nervösa vid intervjusituationer att de glömmer bort att uppföra sig. Exempelvis glömmer många så enkla saker som att ta i hand när de presenterar sig första gången. Under intervjun är det  därför viktigt att du använder ditt sunda förnuft och plockar fram alla de artigheter, utan att överdriva, som du fick lära dig som barn.

 

Källa: Aftonbladet Min Ekonomi